joomlarulit.com
Cigarete u BiH od 1. marta ponovo poskupljuju

Nakon poskupljenja od 1. januara 2018., građane BiH očekuje novo povećanje cijena cigareta od 1. marta, a zbog odluke dva najveća proizvođača, Fabrike duhana Sarajevo i Tvornice duhana Rovinj.

 

“Kompanije TDR d.o.o. Sarajevo i Fabrika duhana Sarajevo dostavile su UI nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti u primjeni od 1.3.2018. godine. Prema dostavljenim kalkulacijama novih maloprodajnih cijena cigarete će će poskupiti uglavnom za 0,10 KM po paklici, dok će samo nekoliko vrsta cigareta poskupiti za 0,20 KM po paklici”, potvrđeno je za Klix.ba iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iz UIO podsjećaju da je formiranje cijena slobodno i stvar poslovne politike svake kompanije, te da se cijene mogu mijenjati bilo kad u toku godine s tim da u maloprodajnu cijenu mora biti uključena akciza u skladu sa važećom Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu i najava novih cijena mora biti dostavljena u UIO mjesec dana prije stupanja na snagu novih maloprodajnih cijena.

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta i duvana, dužni su popisati zalihe istih na dan 01.03..2018. godine prije početka prometovanja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO. Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na dunan za pušenje za 2018. godinu, koja se mora uplatiti na Jedinstveni račun UIO.

Kako saznajemo, povećanje cijena je posljedica novih akciza na duhanske proizvode.

“Cijene BAT proizvoda podižu se kao posljedica usklađivanja s rastom akciza. Cijene podižemo postupno, a ne od jednom kako bi potrošačima olakšali prilagođavanje na nove cijene. Napominjemo i kako smo dio tereta rasta akciza preuzeli na sebe te cijene nismo povećali proporcionalno rastu akciza. Kao što smo više puta upozoravali ovakav akcizni sistem uzrok je velikog udjela crnog tržišta koje jer u BIH veliki problem. Zbog toga podržavamo napore Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje koji je oformio radnu grupu kako bi se analizirao akcizini sustav i donijele potrebne promjene”, potvrđeno je za Klix.ba iz TDR-a koji je inače u vlasništvu American British Tobaccoa.

Podsjećamo, odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu je definisano da se od 1. januara. na cigarete plaća proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifična akciza u iznosu od 75 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje u 2018. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete i iznosi 104 KM po kilogramu.

Nove cijene pogledajte u galeriji ispod.

 

IZVOR: klix.ba/ceker.ba

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 1454 puta
Top