joomlarulit.com
Novo istraživanje: Dijete bi trebalo spavati s mamom do treće godine

Kvalitetan san vrlo je važan za normalan razvoj mozga, posebno kod beba. Iako se do sada vjerovalo kako spavanje u roditeljskoj postelji ima mnogo više opasnosti nego prednosti, posljednje istraživanje je poljuljalo ovu teoriju.

 

Dr. Bergman sa Univerziteta u Cape Townu tvrdi da za pravilan razvoj novorođenče treba spavati kod mame prvih nekoliko sedmica, a potom bi dijete trebalo ostati u majčinoj postelji sve do treće ili četvrte godine. Kontroverzni pedijatar tvrdi da bebe manje spavaju u krevetiću nego u majčinom naručju, što dovodi do porasta stresa, što čini štetu mozgu i može dovesti do problematičnog ponašanja kod djeteta u kasnijoj dobi.

Mnogi su se pobunili na ovu teoriju jer su istraživanja diljem svijeta dokazala kako spavanje u krevetu s roditeljima povećava opasnost od iznenadne dojenačke smrti, no Bergman ovo ne smatra dovoljno dobrim argumentom jer do gušenja i iznenadne dojenačke smrti dolazi zbog otrovnih para, velikih jastuka i opasnih igračaka, a ne majčine prisutnosti.

Promatrano je šesnaest beba koje su jedno vrijeme spavale u majčinom naručju, a kasnije u krevetićima. Kada su spavale u krevetiću više su bile izložene stresu tijekom sna. Od šesnaest beba samo šest je imalo miran san u krevetiću i kvaliteta sna je bila mnogo lošija.

Doktor Bergman tvrdi kako promjene u mozgu do kojih dolazi zbog stvaranja hormona stresa mogu utjecati na uspostavljanje odnosa kasnije u životu te čak mogu dovesti do promiskuitetnosti.

Sve dok su roditelji nepušači, ne konzumiraju alkohol i droge, nemaju preveliku tjelesnu težinu, nisu bolesni ili pretjerano umorni smatra da bi bebe trebale spavati s mamom u krevetu.

 

ceker.ba/avaz.ba

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 1602 puta
Top