joomlarulit.com
Svjetski dan prava potrošača

Svjetska potrošačka javnost danas, 15 marta / ožujka, skromno obilježavaju ovaj izuzetno bitan datum koji je obilježio napredak ljudskih prava širom svijeta, dok se istovremeno glas potrošača Bosne i Hercegovine tiho i rijetko čuje, a zakoni iz ove oblasti samo su mrtvo slovo na papiru. Veliki broj protošačkih žalbi neartikulisan i razjedinjen ostaje samo nijemi vapaj bosansko-hercegovačkog društva za pravima koja im nedostaju – od prava na sigurnost i zaštitu od prevare, pa do prava na na izbor i zaštitu od državnih institucija.


Ovo je godina u kojoj se obilježava i deseta godišnjica od donošenja Zakona o zaštiti potrošača u BiH kada bi svi trebali puno više pažnje posvetiti ovom Zakonu. Jer, svi smo potrošači – i zakonodavci, i trgovci, i distributeri, i sva naša djeca koriste neke od proizvoda ili usluga. Većom informisanosti o zakonskim pravima potrošača, ali i obavezama, možemo učiniti društvo boljim, a naše živote kvalitetnijim i sugurnijim gdje više neće biti uobičajena trovanja hranom, igre opasnim igračkama, prevare na putovanjima, obmanjujući ugovori ili naplata usluga koje koristimo. Samo zajedno možemo promjeniti nabolje društvo u kojem živimo.


Ili što je J. F. Kennedy rekao prije 54 godine predstavljajući „Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača“ pred Kongresom čime je utrt put ka borbi za prava potrošača u svijetu: „Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas. I mene kao predsjednika SAD-a. Potrošači su najveća ekonomska skupina na koju utječe skoro svaka javna ili privatna privredna odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti.“


A da bi se glas potrošača zaista i čuo svaki dan u godini mora biti Dan potrošača.

 

KLUB POTROŠAČA SREDNJE BOSNE

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 4182 puta
Top